Κρήτη

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα και το 5ο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, οριοθετεί το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης. Ο περήφανος και φιλόξενος κρητικός λαός φημίζεται για τον πολιτισμό, το καινοτόμο πνεύμα του, τις διατροφικές του συνήθειες. Η Κρήτη συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα, το παλιό με το καινούργιο, την αρχαία ιστορία με τη σύγχρονη. Αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης. Είναι από τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.

Ιστορία

Ιστορία

Λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης, η Κρήτη, εκτός από σταυροδρόμι τριών ηπείρων, υπήρξε από την απαρχή της ιστορίας της το μήλο της Έριδος για κάθε κατακτητή.
Οι πρόγονοι των Κρητών είναι οι Μινωίτες. Όμως το νησί εποικίστηκε από Αχαιούς, Δωριείς, Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Άραβες, Ενετούς και Τούρκους. Επίσης, για μεγάλο χρονικό διάστημα οι πειρατές της Μεσογείου λυμαίνονταν τις ακτές της.
Μάρτυρες της ατελείωτης περιπέτειας του νησιού είναι τα οχυρωματικά έργα που θα βρείτε σε όλες τις σύγχρονες πόλεις της, αλλά και τα φρούρια, χτισμένα πάνω στα ακρωτήρια και στα νησάκια που το περιβάλλουν, τα οποία είχαν εγερθεί ως παρατηρητήρια.

Φύση

Η φύση έχει χαρίσει στο κρητικό τοπίο τα καλύτερά της δώρα. Μνημεία της φύσης στέκονται εδώ, σμιλευμένα στο χρόνο, εξιστορώντας γεγονότα αιώνων. Οι εναλλαγές του τοπίου εντυπωσιάζουν.
Στην Κρήτη το αφιλόξενο και άγονο ορεινό τοπίο "παντρεύεται" αρμονικά με τους εύφορους πράσινους κάμπους, το ξανθό της αμμουδιάς, το βαθύ μπλέ της θάλασσας και όλα μαζί με το γαλάζιο του ηλιόλουστου ουρανού σε μια ανεπανάληπτη αρμονία.

Φύση
Παραλίες

Παραλίες

Χιλιάδες χιλιόμετρα ακτών σμιλεμένα από το θαλασσινό νερό και τον άνεμο, οριοθετούν στον χάρτη συμπυκνωμένο το μεγαλείο της. Η Κρήτη είναι πασίγνωστη για τις πολλές (πάνω από 300 σε όλη την Κρήτη) και ξεχωριστές παραλίες που έχει. Πολλές από αυτές δεν είναι εύκολα προσβάσιμες αλλά θα σας αποζημιώσουν και με το παραπάνω με την σπάνια εξωτική τους ομορφιά και τα πεντακάθαρα νερά τους.

Κρητική Διατροφή

Οι περισσότερες από τις έρευνες που έχουν γίνει διεθνώς, αναδεικνύουν την κρητική ως το καλύτερο και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μεσογειακής διατροφής. Το μυστικό της μακροζωίας φαίνεται ότι βρίσκεται κυρίως στο ελαιόλαδο.
Η κρητική διατροφή είναι μια διατροφή υγιεινή και γευστική, με συνταγές που φτάνουν στις μέρες μας από τα βάθη των αιώνων αλλά και με σύγχρονες δημιουργικές παρεμβάσεις, φτιαγμένες πάντα όμως με υψηλής ποιότητας αγνά προϊόντα της ευλογημένης κρητικής γης.
Στα πλαίσια της ιερής προσφοράς της φιλοξενίας αναπτύχθηκαν οι πανάρχαιες διατροφικές συνήθειες των Κρητικών με ό,τι απλόχερα προσφέρει η κρητική γη: λάδι, στάρι, κρασί, μέλι, χόρτα και αρωματικά φυτά γίνονται η βάση για την κρητική κουζίνα, που τα τελευταία χρόνια μακρόχρονες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν τις υγιεινές της ιδιότητες και τη διατροφική της αξία.

Κρητική Διατροφή
Διασκέδαση

Διασκέδαση

Οι ρυθμοί διασκέδασης είναι πολύ έντονοι στο νησί. Οι Κρητικοί τόσο σε περιόδους ειρήνης όσο και σε περιόδους πολέμου δεν αποχωρίστηκαν ποτέ τη μουσική, το χορό και το τραγούδι. Σήμερα, διατηρούν μέσω εκατοντάδων μουσικοχορευτικών συλλόγων την παράδοση αυτή, αναπτύσσοντας παράλληλα και σύγχρονους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης.